tisdag 25 november 2008

Skapa en dator man trivs med...

Linux, precis som Internet handlar till syven och sist om att användaren själv tillåts skapa den datormiljö han eller hon trivs i. Därför blev jag glatt överraskad av den briljanta idén att göra en muslimsk version av Ubuntu. Inte för att jag själv är muslim eller ubuntuanvändare, utan för att det finns en sådan distribution för den som vill ha det. Och för att det är ubuntuanvändande muslimer som har skapat den för sig själva, inte Microsoft som försöker hitta en ny nisch på marknaden. Det är sådana saker som gör oss till medborgare i stället för kunder.

Hade man den tekniska kunskapen, jag som inte ens lyckats installera Linux kommer knappast i fråga, skulle det vara kul att göra något liknande... Fedora för Marxister... eller kanske Bildung Linux, som hjälper den som försöker leva i den kritiskt tänkande europeiska traditionen, innehållande frikyrkor, liberalism och socialism...

Nån gång kanske... tills dess nöjer jag mig med att göra Firefox så användbart som möjligt. Den nya sökfunktionen (tryck Ctrl + F och sök ett ord på sidan) och applikationen Flagfox gör mitt jobb som mediaanalytiker mycket enklare.

Förresten, en del människor verkar inte gilla Firefox. Själv har jag alridg haft något problem.

4 kommentarer:

  1. Jag har heller aldrig haft något som helst problem med Firefox. Jag förstår alltså inte kritiken, men den är inte heller särskilt konstruktiv.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar i princip den där bloggen, men den ska nog tas med en nypa salt. Killen är själv utvecklare och ahr nog helt andra krav än en standardanvändare.

    SvaraRadera
  3. Det är sant, han kritiserar ju egentligen utvecklingen av Firefox och inte webbläsaren. Sen är det väl lite av en vald stil också: "Sceptical & Cynical Strong Opinions".

    SvaraRadera
  4. Mhm... när man går in för att vara cynisk och skeptisk missar man nog lätt en del nyanser. Men det behövs ju sådana bloggar också :)

    SvaraRadera